Calendar

M T W T F S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Sinaxar

 
 
 

Moş Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie 2008)

La Mulţi şi Fericiţi Ani Înalt Prea Sfinţitului nostru Arhiepiscop Nicolae

Fraţi  creştini,

Aflându-ne într-o perioadă sfântă de penitenţă şi reculegere duhovnicească marcată de postul Crăciunului, biserica noastră dreptmăritoare se pregăteşte împodobindu-se ca o mireasă cu veşminte de sărbătoare în aşteptarea mirelui. Deşi nu ne mai despart decât puţine zile de minunatul eveniment al Naşterii Domnului, creştinul sau credinciosul adevărat care este conştient de profunda semnificaţie a momentului începe să simtă de pe acum acel fior şi har dumnezeiesc care îi inundă sufletul şi inima deopotrivă, fiind copleşit de această emoţie şi bucurie  sfântă, acordându-i dimensiuni ancestrale. Însă această bucurie sau atmosferă magică a sărbătorilor de iarnă  proprie Crăciunului începe oficial odată cu ziua Sfântului şi blândului Ierarh Nicolae, prăznuit în fiecare an pe data de 6 decembrie, atât de biserica noastră ortodoxă, cât şi de cea catolică. Sărbătorim în fiecare an la această dată ziua unui bărbat al legii lui Dumnezeu, ziua unui bărbat care neîncetat s-a trudit să facă fapte bune şi să răspândească cuvântul lui Dumnezeu, bărbat al cărui glas s-a ridicat pentru apărarea dreptei credinţe şi care şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii aproapelui şi a Lui Dumnezeu. Pentru aceasta, biserica i-a dat numele de sfânt, iar de atunci  noi îl cinstim sub numele de Sf. Nicolae. În persoana lui s-au inmănunchiat în chip armonios toate îndemnurile date de Mântuitorul în cele nouă fericiri, cuprinse în predica de pe munte, pe care le auzim la fiecare Liturghie. După cum menţionează izvoarele vremii, Sfântul a fost cu adevărat un sactuar al sfinţeniei, smerit, blând, milostiv, curat cu inima, făcător de pace, prigonit pentru dreptate, a plâns pentru semenii săi, a flămânzit şi a însetat după dreptate, a fost ocărât şi prigonit din pricina lui Hristos. De aceea, Dumnezeu i-a hărăzit plata cuvenită în ceruri, alături de toţi aleşii Săi. Sf. Nicolae a preamărit pe Dumnezeu prin rugăciune şi fapte, iar Dumnezeu l-a preamărit cu darul facerii de minuni, fiind cunoscut în toată lumea creştină ca Taumaturgul sau Făcătorul de minuni. El a împărţit totul celor în nevoi, plecând din această lume cu sufletul curat, dar lăsând inimilor îndurerate balsamul sfinţeniei.

Puţini creştini cunosc amănunte privind viaţa şi slujirea Sfântului Nicolae, însă cred că toţi ştiu că el este moşul care aduce daruri la copii în noaptea de 5 spre 6 decembrie, punându-le discret în ghetuţe sau bocanci...

Iubiţi credincioşi,

Sfântul Nicolae este cel care deschide în mod oficial această lună a cadourilor, în perspectiva celui mai mare cadou pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii prin trimiterea în lume a Fiului Său, a cărui naştere va fi sărbătorită în curând de toată suflarea creştinească.

Haideţi, iubiţi fraţi români, să păstrăm cu sfinţenie tradiţiile noastre strămoşeşti şi să le explicăm celor mai tineri şi copiilor noştri că Moşul cel bun şi aducător de daruri (Santa) nu este altul decât Blândul şi Bunul Sfânt Nicolae.

Va doresc tuturor ca moşul sfânt şi drag să poposească şi pe la casele frăţiilor voastre şi să vă binecuvânteze cu multe daruri spirituale şi de bun folos sufletelor dumneavoastră.

„LA  MULŢI  ANI” tuturor celor care purtaţi numele acestui luceafăr al ortodoxiei şi prieten al Lui Hristos.

P.S.: Nădăjduiesc că cei 25 de copii care au primit daruri de la MOŞ NICOLAE aseară, în artmosfera liturgică de sărbători, vor avea amintiri plăcute pentru mulţi ani.

Cu  multe binecuvântări  duhovniceşti,

Rev. Fr. Gabriel Curpene