Calendar

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Sinaxar

 
 
 

Schimbarea La Fata - 06 August 2009

Serviciul liturgic in ziua de 6 August, va incepe la orele 6:00 PM.

Frati crestini,

 Doresc sa-mi exprim bucuria de a va spune cateva cuvinte despre semnificatia sarbatorii cunoscuta din todeauna sub numele de Schimbarea La Fata a Domnului nostru Iisus Hristos. Este un praznic Dumnezeiesc si face parte din ciclul minunilor savarsite de Domnul Iisus Hristos asupra propriei Sale persoane. Dupa cum Invierea Mantuitorului este garantia invierii noastre, la fel si shimbarea Sa la fata este, garantia schimbarii noastre, a tnsformarii noastre. O transformare care este atat o reantoarcere la starea de stralucire originara a umanitatii noastre – cat si o indumnezeire a umanitatii noastre petrecuta prin acceptarea participarii la viata divina pe care El ne-o ofera.

Apropiindu-se sublima drama de pe Golgota, Iisus ii pregateste pe apostoli spre intelegerea operei ce avea sa se savarseasca prin moartea si invierea Sa.  Pentru a le intari apostolilor credinta in dumnezeirea Sa, Hristos Domnul a luat cu sine pe Petru pe Iacob si pe Ioan , fratele lui, si i-a dus intr-un munte inalt, pe care traditia bisericeasca  il identifica cu Muntele Taborului. ,, Si S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele , iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina. El le-a aratat ucenicilor sai , natura umana, iradiind de frumusetea primordiala a imaginii, a chipului ,a icoanei.

Timpul pe Tabor inceteaza.  Trupul divinului Invatator se transfigureaza in lumina inefabila a dumnezeirii. Sfintii Parinti ai Bisericii tin sa reliefeze patetic si impresionant ca  in lumina taborica ce L-a invaluit pe Hristos Mantuitorul S-a  revelat insasi  dumnezeirea. Schimbarea  la Fata a  Mantuitorului  pe Muntele Taborului trebuie sa constituie pentru fiecare crestin o indatorire de seama de a-si regasi echilibrul sufletesc, moment de renastere interna  spirituala, de desavarsire morala, de indumnezeire a fiintei umane , traind in permanenta sub faldurile de lumina ale cerului, in duhul transfigurator al doctrinei crestine- cea mai inalta , cea mai sublima si superioara invatatura metafizica  si etica. Fie ca aceasta stralucitoare zi sa aduca pace si liniste sufleteasca, in inimile dumneavoastra, iar prin lucrarea si puterea Duhului Sfant,Biserica Ortodoxa Inaltarea Domnului sa va fie sprijin si ocrotitoare in aflarea anevoiosului drum al mantuirii sufletului.

 

Cu binecuvantari duhovnicesti,

 

Parintele Gabriel Curpene