Calendar

«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Sinaxar

 
 
 

Sfanta Cuvioasa Parascheva - continuatoare a modelului ascetic capadocian - 14 Octombrie

Tagged:

Gasindu-ne in apropierea praznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este cu neputinta a ne infrana cugetele sa reflecteze la conditia desavarsirii spirituale de care s-a invrednicit aici, pe pamant, aceasta mare Cuvioasa. De asemenea nu trebuie uitati sau marginalizati nici sfintii capadocieni, indeosebi Sfantul Vasile cel Mare, caruia ii este inchinat anul curent si care se bucura de mare cinste in randul crestinilor ortodocsi. Pornind de la aceste doua repere semnificative, imi voi indrepta abordarea tematica in directia gasirii numitorului comun propriu celor doi sfinti amintiti.

 

Intrucat asupra datelor biografice ale Sfantului Vasile cel Mare si ale Sfintei Parascheva s-a discutat in nenumarate randuri, nu consider necesar sa insist asupra acestor aspecte. In linii mari viata si activitatea celor doi poate fii cunoscuta din acatistele inchinate lor, pe care cu totii le avem la indemana. Un singur lucru as remarca din viata Cuvioasei, anume momentul in care se produce schimbarea decisiva in viata ei, renuntand la lume in schimbul unirii cu Hristos. Acest eveniment se realizeaza odata cu „auzirea” glasului scripturistic care spunea: „Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”(Mc. 8;34). Parasind frumusetile trecatoare al acestei lumi, urmeaza un drum al nevointei, greu, anevoios, care a invrednicit-o sa primeasca in cele din urma cununa vietii, cea intru Iisus Hristos.

 

Facand o incursiune si in corpusul epistolar al Sfantului Vasile cel Mare , se remarca scrisoarea a doua expediata prietenului sau, Sfantului Grigorie de Nazianz , ca o posibila punte de legatura intre autorul epistolei si vietuirea monahala a Maicii Parascheva. In epistola respectiva, Sfantul Vasile expune o serie de trepte duhovnicesti, necesare intruparii versetului scripturistic anterior mentionat , trepte ce se regasesc in viata Cuvioasei Parascheva ca repere ascetice de vietuire fundamentale.

 

Pentru a evita ambiguitatea, voi incerca sa clarific foarte succint notiunea de asceza. In acest sens, Sfantul Ioan Gura de Aur consemneaza: “Bine este si ceea ce faceti acum, adica bune sunt si postul, si culcarea jos pe pamant, si cenusa pe cap, insa cand celelalte (virtutile sufletesti – n.n.) nu sunt de fata, nici un folos nu aveti din acestea” . In alta ordine de idei, asceza insumeaza totalitatea nevointelor trupesti savarsite in numele Domnului, dublate de o conditie spirituala care tinde catre comuniunea mistica cu Hristos. Foarte important de mentionat faptul ca, procesul ascetic este un mijloc pentru a dobandi scopul suprem vietii noastre, Imparatia Cerurilor, el neformand un scop in sine . Revenind la corpusul epistolar al ilustrului parinte capadocian, voi incerca o sistematizare in linii mari a scrisorii a doua, propusa spre studiu. Impartita in sase capitole, temele esentiale tratate sunt urmatorele: linistea cugetului(cap. II), cercetarea Sfintei Scripturi(cap. III) , rugaciunea(cap.IV) si evlavia(cap. V) . De asemenea, nu trebuie omise desele exemplificari pe care le utilizeaza autorul in acord cu tema tratata. Prezentarea cailor de obtinere a virtutilor amintite, in contrast cu aspectele negative care se rasfrang asupra ascetului in cazul unei eventuale respingeri ale acestor indatorari spirituale, constituie un alt punct asupra caruia autorul insista. Nu in ultimul rand mentionam caracteristicile de ordin moral ce trebuie sa guverneze comportamentul oricarui anahoret, asternute pe spatiul ultimelor doua capitole, idei ce constau in explicarea modului de conduita al ascetului atat in societate, cat si in alegerea imbracamintei, in felul de a se comporta atat la masa cat si la odihna(cap. VI). Scopul acestei scrisori poate fi incadrat intr-un cadru ascetico-practic, intalnind de asemenea si o dimensiune filocalica. Subliniez ceea ce am specificat mai sus, anume ca acesti pasi duhovnicesti expusi de Sfantul Vasile, sunt absolut necesari oricarui nevoitor in virtutea dobandirii starii duhovnicesti pretinse de Mantuitorul Iisus Hristos.

 

In urma unei analize a surselor bibliogafice principale care prezinta viata si activitatea Maicii Parascheva , putem afirma cu usurinta incadrarea acesteia in exigentele Sfantului Vasile cel Mare adineauri enuntate . Avand in vedere ca ambele personalitati au vietuit in Asia Mica, posibil ca Maica Parascheva sa fi intalnit o puternica traditie in practicarea ascezei de catre monahi, asupra careia Sfantul Vasile cel Mare a avut o contributie majora. Marturie in confirmarea acestei ipoteze avem atat modelul sau de vietuire, cat si scrierile sale de factura ascetica. Prin aceasta as dori sa accentuez aspectul de continuitate al exemplului de nevointa capadocian cuprins in viata Sfintei Maici, ocrotitoarea Moldovei. Mai concis, Sfanta Parascheva intalneste un sistem monahal organizat, cu reguli ascetice bine definite ce isi au radacina in persoana Sfantului Vasile cel Mare, pe care le preia desavarsindu-se pe sine. Din aceasta reiese o trasatura care merita sa fie amintita, anume cea a reactualizarii modelului preluat. De remarcat in acest context o latura fundamentala specifica spiritualitatii rasariteane, anume stransa legatura dintre Logosul scripturistic si intruparea normelor corecte de vietuire crestinesti(ortopraxie).

 

O ultima parte tematica pe care o am in vedere si despre care doresc sa-mi exprim opinia, consta in raspunsul la urmatoarea intrebare: In ce masura este actual exemplul Sfintei Cuvioase Parascheva pentru noi? Cred ca o parte din raspuns il putem extrage din ceea ce am prezentat pana acum, deoarece sfintenia de care a dat dovada aceasta fericita mireasa a lui Hristos este garantia ca secole de-a randul nu s-au pierdut exemplele de desavarsire ale marilor Parinti bisericesti, care au si fixat in scris pentru urmasii lor „sfintele nevointe ale desavarsirii”, dupa cum afirma parintele Staniloae. Astfel, Maica Parascheva este actuala si actualizeaza in acelasi timp. Actuala prin insusi exemplul ei de vietuire crestinesc, actualizand ceea ce a preluat de la antedecesorii sai. Intr-un context asemanator, parintele Staniloae afirma: :”Prin aceasta se arata ca viata duhovniceasca ce urmeaza pilda lui Hristos este aceeasi in toate timpurile, fiind sustinuta de acelasi Duh Sfant al lui Hristos” . Dezvoltand ideea actualitatii Cuvioasei Parascheva prin insusi exemplul sau, am mai putea expune cateva argumente in dovedirea acestui fapt. Dobandirea asemanarii cu Dumnezeu i-a deschis Sfintei perspectiva transpunerii in planul vesniciei, inca din timpul petrecut pe pamant. Din acest lucru avem de invatat un element esential: intersectia nostra cu vesnicia se realizeaza in campul asemanarii noastre cu Creatorul, dupa al carui chip suntem creati(Facere 1;16). De aceea trebuie sa cautam cu orice pret dobandirea harului Sfantului Duh, deoarece el este singurul care ne poate transpune in spatiul vesniciei, iar atunci vom vedea ca ceea ce a facut Sfanta nostra Maica Parascheva este posibil si pentru noi. Desi poate pare prea indraznet ceea ce afirm acum, eu cred ca Dumnezeu a randuit ca moastele acestei Sfinte sa ajunga in tara noastra, sa le acordam cinstea cuvenita, sa-i cunoastem exemplul de vietuire, puterea de mijlocire, si nu in ultimul rand, sa devina ocrotitoarea noastra, tocmai pentru a ne arata si noua ca este cu putinta. Faptul ca o avem aproape de noi, atat la propriu cat si la figurat, pe Sfanta noastra ocrotitoare, este argumentul pentru care noi trebuie sa-i urmam pe calea implinirii spirituale. Aceasta este chemarea noastra, a crestinilor, dupa cum Mantuitorul ne spune: „Fiti desavarsiti precum Tatal vostru Cel din ceruri desavarsit este”(Mt. 5;48).

 

Asadar, acesta lucrare nu se doreste a fi decat o posibila forma de abordare sau o parere personala referitoare la armonia duhovniceasca remarcata cu precadere in persoana Sfantului Vasile cel Mare si a Maicii Parascheva, in al carei praznic ne aflam. Sa punem cu totii inca o caramida pe zidul nostru launtric duhovnicesc. Sa nu mai asteptam inceputul vindecarii acestei lumi prin persoana de langa noi, ci solutia sa vina prin noi insine. Iata, altii au reusit, noi de ce nu am putea ? Sa o rugam in toata vremea pe Sfanta Cuviosa Maica Parascheva sa mijloceasca in fata tronului dumnezeiesc pentru a nu revenii la viata cea fara de Hristos.